Rodi

Tuintips van Global Garden

Jordi van Maasdam. (Foto: Rodi Media)

Om u te informeren over alles wat groeit en bloeit in de tuin of op het balkon, zal tuinspecialist Jordi van Maasdam hier regelmatig groene tips geven en u berichten over de nieuwste tuintrends.


Aandacht voor het gras.
In de zomer wordt uw gazon doorgaans intensiever gebruikt, dan in ieder ander seizoen. Het verdient dan ook aanbeveling om na de zomer en voor de winter extra aandacht aan uw grasmat te besteden. Zeker bij dit zomerseizoen, met een extreem lange droge periode, hebben veel grasmatten het zwaar gehad. Na de vele maaibeurten in de zomer is er misschien wel een viltlaag ontstaan in uw grasmat. Deze viltlaag verhindert dat water, voedingsstoffen en lucht bij de wortels kunnen komen. Zit er mos in het gazon, dan is dit in september nog heel goed te doden met een mosdoder. Daarna raad ik u aan om te verticuteren en/of te harken. Zo kan er weer makkelijker zuurstof in de grond komen, waardoor de kans op mosvorming in de winter kleiner wordt. Na het verticuteren kunt u in september nog heel goed gras inzaaien in de kale plekken. De grond is namelijk nog warm waardoor het graszaad goed zal ontkiemen. Wanneer het groeiseizoen in het volgend voorjaar begint, heeft het gras inmiddels goede en sterke wortels gevormd. Om verslemping tegen te gaan kunt u grof zoet zand (rivierzand) over uw gazon strooien. Vanaf september verliezen de eerste bomen hun blad. Verwijder dit blad om verstikking van uw gras te voorkomen. Uw gazon kunt u nog 1 keer een bemesting geven met najaarsgazonmest tot uiterlijk oktober. In deze mest zit meer kalium. Deze kalium zorgt ervoor dat uw gras steviger wordt en beter bestand is tegen mosvorming. Door het gebruik van najaarsgazonmest is het gazon ook goed bestand tegen vorst, overvloedige neerslag en betreding. Uw gazon zal in het voorjaar als een mooie frisse groen mat ‘ontwaken’. En dat allemaal dankzij uw goede zorg!
Global Garden, Hillegommerdijk 554 in Zwaanshoek. Telefoonnummer: 023-5842354 en website: www.globalgarden.nl Voor meer informatie en vragen: jordi@globalgarden.nl

Artikel geplaatst op zondag 26 augustus 2018 - 11:34